Hoe kan ik bouwmaterialen hergebruiken? Deze praktische gidsen leggen het uit.
Duurzaamheid is een belangrijk thema in de bouwsector geworden, en terecht. De bouw is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot en het gebruik van grondstoffen. Binnen het ambitieuze Interreg-project FCRBE (Facilitating the Circulation of Reclaimed Building Elements), gefinancierd met Europese subsidies, zijn 6 praktische gidsen gecreëerd om aannemers te ondersteunen bij het hergebruiken van bouwmaterialen. Elke gids is gericht op een specifiek aannemersberoep, zodat de professionals in de bouw het hergebruik van bouwmaterialen naar een hoger niveau kunnen tillen. Buildwise en Embuild hebben nauw samengewerkt om deze gidsen te schrijven en te ontwikkelen.
Volgens cijfers van Embuild wordt in Noordwest-Europa slechts 1% van de herbruikbare bouwelementen vandaag effectief hergebruikt. De overige 99% wordt gerecycleerd of weggegooid. Jammer, want hergebruik is een goede manier van circulair bouwen en zorgt er (normaal gezien) voor dat je nauwelijks een negatieve impact op de omgeving en het klimaat hebt. In maart en april organiseerden Embuild en Buildwise daarom een workshop om te ontdekken waar de struikelblokken voor hergebruik vandaag nog zitten, en hoe de sector er toch mee aan de slag kan gaan. Het resultaat daarvan zijn praktische gidsen met oog voor de specifieke omstandigheden van verschillende beroepen. Voor elk wat wils, dus.
De praktische gidsen voor 6 aannemersberoepen
- Voor algemene aannemers: Deze gids richt zich op algemene aannemers die verantwoordelijk zijn voor verschillende aspecten van bouwprojecten. Het biedt inzicht in de principes van hergebruik van bouwmaterialen en hoe deze principes in verschillende projectfasen kunnen worden toegepast.
- Voor afwerkingsaannemers: Afwerkingsaannemers spelen een cruciale rol bij het geven van de laatste hand aan bouwprojecten. Deze gids legt uit hoe afwerkingsmaterialen, zoals tegels en vloerbedekking, kunnen worden hergebruikt om duurzaamheid te bevorderen.
- Voor timmerlieden: Timmerlieden zijn vaak betrokken bij het werken met hout en houtproducten. Deze gids bevat gedetailleerde informatie over hoe houten materialen, zoals oude vloeren, balken en deuren, kunnen worden ontmanteld, hersteld en hergebruikt.
- Voor dakdekkers: Deze gids leert dakdekkers hoe ze dakbedekkingsmaterialen kunnen hergebruiken en hoe ze oude daken veilig kunnen demonteren en repareren.
- Voor sloopaannemers: Sloopaannemers zijn verantwoordelijk voor het afbreken van gebouwen en structuren. Deze gids biedt richtlijnen voor het selectief slopen en oogsten van bruikbare materialen uit sloopprojecten, waardoor de hoeveelheid afval wordt verminderd.
- Voor aannemers gespecialiseerd in infrastructuurwerken: Aannemers die gespecialiseerd zijn in infrastructuurwerken, zoals wegenbouw en bruggenbouw, kunnen ook bijdragen aan duurzaam bouwen. Deze gids bevat specifieke informatie over het hergebruiken van materialen in grootschalige infrastructuurprojecten.
Waarom is hergebruik een goed idee?
Elk bedrijf zoekt naar manieren om kosten te besparen zonder aan klanttevredenheid in te boeten. Wel, daar is hergebruik een ideale oplossing voor. Door geen nieuwe materialen aan te kopen, spaar je immers geld uit. Bovendien geeft het je een voorsprong naar je klanten toe, want consumenten kijken vandaag steeds meer naar hoe duurzaam bedrijven zijn. Meer dan 8 op 10 Belgen vinden namelijk dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de planeet*. Ook de regelgeving besteedt hier aandacht aan: de duurzaamheidsnormen worden steeds strenger en kunnen in de toekomst ook verplicht worden. Wie nu al inzet op duurzaamheid, staat alvast klaar voor wat de toekomst brengt.
Hoe u deze gidsen kan gebruiken en delen
Deze praktische gidsen zijn hier gratis beschikbaar. Je kan ze individueel of als een complete set gebruiken, afhankelijk van je specialisatie en projectbehoeften. Of je kan ze delen: zowel met je team en collega's om duurzaamheid binnen je bedrijf te bevorderen of op je sociale media om je klanten bewust te maken van uw inzet voor duurzaam bouwen. Download vandaag nog deze praktische gidsen en begin met het hergebruiken van bouwmaterialen om samen te werken aan een duurzamere bouwsector.
*Bron