Is jouw project Circulair Gebouwd?

10-02-2023

Circulair bouwen zit in de lift. Er is meer en meer aandacht en interesse voor duurzamer bouwen en circulaire processen, maar hoe begin je nu echt aan een circulair bouwproject? En circulariteit, wat houdt het eigenlijk in?

Circulariteit is geen doel op zich, maar een manier om duurzamer te bouwen. Deze term dekt heel wat manieren en technieken die de cirkel rond willen maken. Denk maar aan materialen die hergebruikt kunnen worden, gebouwen die zonder veel moeite een nieuwe invulling krijgen of zo zijn ingericht dat de afbraak nauwelijks tot geen afval oplevert. Omdat het zo'n ruime term is, kan het heel overweldigend zijn om aan circulair bouwen te beginnen. Elk bouwproject is ook anders en zal andere accenten leggen qua circulariteit. Bovendien bouw je niet alleen, maar met een heel team, waarbij iedereen betrokken moet zijn bij de circulaire doelen.

Dus hoe doe je dat dan? De tool Circulair Gebouwd van Embuild Vlaanderen en Buildwise biedt hierop een antwoord. In deze tool geef je aan welke circulaire ambities je hebt en in hoeverre je ze waargemaakt hebt op het einde van je project. Door dit gestructureerd vast te leggen, kan je alle betrokken personen ook makkelijker betrekken. Daarom is het voor zowel de architect, opdrachtgevers, aannemers en het hele bouwteam interessant om te gebruiken. Deze tool gaat dieper in op circulariteit dan GRO (voor zij die deze tool kennen de tool van het Facilitair Bedrijf om duurzaamheid van bouwprojecten te meten en te vergroten), en is dus ideaal voor projecten met circulaire ambities.

Ambitieus mag je ook zijn, want we hebben in eigen land al een paar mooie voorbeelden van circulaire projecten. In Gent vind je bijvoorbeeld het KULeuven Living Lab. Dit project is een rijwoning die de blauwdruk geeft voor stadsvernieuwingsprojecten in achtergestelde wijken. Wat maakt dit project zo circulair? Een van de opvallende kenmerken is het veranderingsgericht ontwerp. Wat nu een rijwoning is, kan morgen een winkel worden. Niet alleen de functie, maar ook de indeling kan snel aangepast worden, onder andere omdat geen enkele binnenmuur dragend is. Daarnaast zijn 75% van de gebruikte materialen biobased. Wil je meer weten over dit circulaire project, dan kan je hier alle informatie vinden.

Voor wie zelf aan de slag wil, hier vind je de tool Circulair Gebouwd. De website heeft ook heel wat nuttige informatie over circulair bouwen, waardoor je je helemaal kan verdiepen.

Laat ons zeker weten als je de tool eens getest hebt! Met de ontvangen feedback werken wij achter de schermen verder om deze tool volledig op maat van het bouwteam te maken.